Keukenafval composteren in een tent

Keukenafval composteren in een tent… Klinkt gek, maar de startup die deze ‘tent’ heeft ontworpen heeft meer dan een half miljoen dollar bijeengebracht om hun innovatie werkelijkheid te laten worden!

Keukenafval composteren

Met de HomeBiogass 2.0 is een uitvinding waarmeer je overgebleven keukenafval, zoals etensresten, schillen en dergelijke, zelf kunt verwerken tot compost. Het idee voor deze installatie is afkomstig van een groep milieu-enthousiastelingen uit Israël. Ze hadden alleen niet genoeg geld om hun idee ook praktijk te laten worden. Maar ze startten een crowdfundingscampagne via Kickstarter en haalde hiermee bijna een half miljoen dollar binnen.

Composteren in een tent

Het HomeBiogas 2.0 systeem ziet eruit als een soort tent. Je kunt deze tent opblazen waardoor het eigenlijk een grote vuilniszak wordt waarin je etensresten, gft en andere ‘groene’ restjes’ in kunt gooien. Die worden vervolgens omgezet in gas of water. Met dit systeem wordt van elke kilo keukenrestjes ongeveer 200 liter of biogas geproduceerd en hiermee kun je ongeveer thuis een uurtje koken. Nog een voorbeeldje: Met de HomeBiogas installatie kun je dagelijks tot 6 liter voedselafval of tot 15 liter dierlijke mest vergisten. Dit levert per dag 10 liter meststof en genoeg biogas op om  drie maaltijden mee te koken. Ook kun je met vloeibare meststof dat uit deze installatie komt, als extra mest voor je tuin gebruiken!

Op het YouTube kanaal van Home BioGass vind je tientallen filmpjes waarin de HomeBiogas installatie wordt gedemonstreerd.

Warmte

Eigenlijk is deze installatie niet geschikt voor gebieden met een koud klimaat. Een gemiddelde dag en nacht temperatuur is het meest ideaal. Bij deze temperatuur kunnen de bacteriën het best presteren.  Toch kun je het HomeBiogas systeem ook in Nederland gebruiken, want de bekenkers hebben een aantal trucjes bedacht waarmee dit mogelijk gemaakt kan worden. Zo kun je het op een warm plekje in de tuin plaatsen of inde winter in een kas plaatsen. Op de site vind je nog veel meer oplossingen, waardoor je deze installatie ook in het koude klimaat in Nederland kunt plaatsen.

De HomeBiogas installatie is te koop voor een bedrag van 520 dollar. Niet echt goedkoop, maar uiteindelijk bespaart het je in in de energiekosten en draag je ermee bij een beter milieu!

Lees meer over composteren.

Bronnen: Duurzaambedrijfsleven,  Home Biosgas KickstarterMaakindustrie

Een reactie plaatsen