Wormenhotels in Amsterdam

Er staan nu al veertig wormenhotels in Amsterdam. Deze wormenhotels zijn composteerkasten waar Amsterdammer hun gft-afval in kunnen gooien, in plaats van in de afvalemmer. De beestjes in het wormenhotel verteren het afval, waardoor dit verwerkt wordt tot compost. Inmiddels zijn er al 40 wormenhotels in Amsterdam geplaatst en de vraag groeit nog elke dag.

Wormenhotels in Amsterdam niet aan te slepen!

De 40 wormenhotels is niet genoeg. Dat blijkt uit de grote vraag naar dergeljke composteerkasten. er zijn op dit moment nog 60 groepjes Amsterdammers die ook zo’n hotel willen. Op de website Buurtcompost, de initiatiefnemer, kun je op een kaart bekijken waar de wormenhotels zich allemaal bevinden.

wormenhotels in Amsterdam
Bron foto: Pixabay

Manager Wormenhotel

Eén van de wormenhotels staat bij het Sarphatipark. Manager van dit hotel is Tamara Beelen. Haar taak is het verspreiden van de code van het cijferslot onder een kleine groep buurtbewoners. Door de deur te openen, kunnen de bewoners hun groente- en tuinafval in het hotel gooien. De wormen kruipen vervolgens omhoog, eten het afval en poepen het uit. Volgens Tamara gooit de gemiddelde Amsterdammer jaarlijks zo’n 80 kilo groente- en fruitafval weg. Luister en kijk naar een reportage van AT5.

Ondergronds wormenhotel

Naast de bovengrondse wormenhotel zijn er ook ondergrondse hotels. Vuilcontainers worden omgebouwd tot wormenbak. In Amsterdam is de beschikbare ruimte op straatniveau gering en daarom zijn ondergronds composteer een uitkomst. In deze ondergrondse voorzieningen kun je groenafval kwijt. Met behulp van wormen kan het groenafval erg snel verwerkt worden. Het trekt geen ongedierte aan, er komen geen vieze geurtjes vrij en het en is eerder beschikbaar als plantenvoeding.

Op onderstaande video wordt uitgelegd hoe een ondergronds wormenhotel eruit ziet!

Buurtcompost

De wormenhotels zijn een initiatief van Stichting Buurtcompost. Deze stichting ontwikkelt samen met buurtbewoners, gemeentes, bedrijven en horeca wormenhotels voor verwerking van groente, fruit schillen en tuinafval. Buurtcompost kan in Nederland gft binnen de buurt verwerken tot grondstoffen voor bodemverbetering en tegelijk bewoners kennis en inzicht geven over de verwerking ervan. Op deze manier draagt de stcihting bij aan het sluiten van de groene kringloop op buurtniveau en de transitie naar een circulaire economie.

Bronnen: AT5 NDStichting Buurtcompost

Een reactie plaatsen