Impacttool raamt milieuwinst FSC-hout

Het Forest Stewardship Council, beter bekend als FSC, heeft een FSC Impacttool ontwikkeld. Met deze omreken tool  kunnen bedrijven en overheden inzicht krijgen in de positieve impact op het gebruik van FSC-gecertificeerd hout.

Schade beperken

Met deze impacttool, die afgelopen december is gelanceerd, is berekend dat wanneer er alleen nog maar duurzaam tropisch hout wordt toegepast in Nederland, de schade aan klimaat en biodiversiteit door ontbossing wordt beperkt  met €300 miljoen. Deze laatstgenoemde berekening is gebaseerd op 80.000 kubieke meter niet-duurzaam hout in 2015.

impacttool
De nieuwe impacttool van het FSC geeft inzicht in de effecten van bouwprojecten op het milieu. Bron foto: Gerhard Elsner (eigen werk) CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

Innovatief meetinstrument

Deze tool is een innovatief meetinstrument die inzicht geeft in de effecten van bouwprojecten op het milieu. Met de tool kun je namelijk het verschil in milieuschade berekenen tussen het gebruik van FSC- en niet-duurzaam hout in bouwprojecten.  Die schade wordt in geld weergegeven de maximale externe milieukosten. Deze kosten kunnen worden vermeden als er FSC-gecertificeerd hout wordt gebruikt. In de tool zijn 27 tropische houtsoorten opgenomen uit Zuid Amerika, Afrika en Azië.

Waarom tropisch FSC-hout?

Op de site van FSC is duidelijk te lezen waarom we tropisch FSC-hout moeten gebruiken. De reden hiervoor is dat je bijdraagt aan een duurzaam en van nature hernieuwbaar bouwmateriaal. Bovendien help je bij de bescherming van tropische bossen. En dat is weer belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Op onderstaand filmpje wordt nog eens uitgelegd.

Inzichtelijk maken impact op milieu

Volgens FSC is niet-gecertificeerd hout veel te goedkoop en is het de maatschappij die opdraait voor alle schade aan biodiversiteit en klimaat. Bedrijven willen laten zien dat het gebruik van niet gecertificeerd hout geld kost en dat het gebruik van hout met een FSC-certifcaat de maatschappij uiteindelijk juist geld oplevert. Innovaties zoals de FSC impacttool helpen bedrijven en overheden om de impact en waarde van het FSC hout duidelijk te maken aan het publiek!

De tool is te vinden op www.fsc.nl/impact

Check ook deze milieu innovatie eens.

Bronnen: Duurzaam Gebouwd, FSC 

Een reactie plaatsen