Composteerbare verpakking van koffiebranderij Peeze

Koffiebranderij Peeze lanceert een composteerbare verpakking en heeft daarmee een volgende stap gezet naar een circulaire economie. Deze innovatie is een primeur in de verpakkingswereld en Peeze is het enige bedrijf in de koffiewereld dat met een dergelijke verpakking komt.

Verpakking bij GFT

Een groot deel van de verpakkingen die we dagelijks gebruiken komt terecht bij het restafval. Daarna beland het in de verbrandingsoven. Dat is in het geheel niet milieuvriendelijk en zeker niet circulair. De nieuwe composteerbare verpakking kan je in tegenstelling tot de meeste verpakkingen, wél bij het gft-afval gooien. De verpakking wordt vervolgens gecomposteerd. Dat betekent dat alle grondstoffen aan de natuur teruggegeven. Deze circulaire aanpak maakt de  de impact op het milieu vele malen kleiner!

gft afval
Verpakking koffie bij het gft afval. Bron foto: Pixabay

Composteerbare verpakking bestaat uit 3 lagen

De verpakking bestaat uit drie lagen. Allereerst is er een bedrukte buitenlaag. De tweede laag is een barrièrelaag en de derde is een seallaag. De verpakking is gemaakt van Europese suikerbieten en cellulose. Ook het overdrukventiel en de inkten zijn gemaakt van volledig composteerbaar materiaal. Een ‘normale’ verpakking bestaat uit twee lagen, maar door deze drie lagen is de verpakking uniek.

Composteerbare verpakking
De koffie van Peeze krijgt een composteerbare verpakking. Bron foto: Pixabay

 

Acht jaar onderzoek

Dat innovatie tijd nodig heeft blijkt wel uit de duur van het onderzoek dat heeft geleid tot deze innovatieve verpakking. Peeze heeft in dit onderzoek samengewerkt met Servo ArtpackBio4Pack en TIPA. Het blijft echter niet bij deze innovatie. Er worden alweer volgende stappen genomen om een verpakking te ontwikkelen die volledig biobased én volledig composteerbaar is. Voor de koffiecups van Peeze, die gemaakt zijn van suikerbietresidu, geldt dat al. Dit voorjaar krijgt de Rainforest Extra Donker blend van Peeze als eerste een composteerbare verpakking.

Het allerbelangrijkste doel van koffiebranderij Peeze is te komen tot een circulaire koffievoorziening. En het bedrijf wil hiermee een bijdrage te leveren aan een duurzame, circulaire economie.

Lees meer berichten over compost.

Bronnen: Bio JournaalThe Economic BoardPack Online, Peeze

Een reactie plaatsen